Leta i den här bloggen

tisdag 28 september 2010

Har varit mycket de senaste dagarna, jag börjar bli lite förkyld och det är mycket  i skolan nu så detta blir en liten sammanfattning av helg mm. Idag har jag labbat med STM-mikroskop (sveptunnelmikroskop) det var intressant även om jag gjorde en liknande lab i början av mina universitetsstudier. Den här gången förstod jag faktiskt alla mekanismer bakom mikroskopin. Vi ska dessutom få behandla all data betydligt mer än vad jag gjort under labbar i Lund, men det får vi lösa själva (tack och lov att det är en grupplab!).
Här tillverkar vi spetsen på de nålar som skall användas i mikroskopet. Jättelätta att ha sönder.
Här undersöker vi en bit guld. Bilden är förstorad med optiskt mikroskop. Nålen  (som är det gråa strecket) är tunn som ett hårstrå. Vi lyckades faktiskt få atomupplösning närvi undersökte en bit grafit. Tydligen ganska svårt att lyckas med. 

Igår var jag och köpte täcke. Det börjar bli kallt här, speciellt på natten. Vår lägenhet är lite halvdant isolerad, så det är snart dags att slå på värmen. Jag hade tur med täcket och hittade två varuprover som reades ut, så jag fick två stora rutor för under hundralappen. Nu har jag sytt ihop dem och har ett riktigt varmt och fint täcke som annars hade kostat minst 500kr. En dålig sak som hände igår var att jag upptäckte att vi har mal i lägenheten. Min favorittröja var helförstörd. Mal angriper bara ull, och jag har som tur är bara tre plagg i ull här (de två andra klarade sig) så nu ligger allt i frysen/tvätten och blir sanerat. Ska köpa lavendel som tydligen skrämmer bort dem.

I lördags var jag bland vingårdarna väster om Bordeaux med andra årets fysikmasterstudenter. Jag fick smaka på druvsaft och vin av alla sorter. Det är tydligen en väldigt bra tid på året nu för vinresor för de har skördat en del av druvorna så det går att smaka på drycken Borru som är ungefär som alkoholhaltig druvsaft med lite kolsyra i. När vinet inte jäst färdigt och fortfarande är sockerhaltigt tappas en del av det på flaska och säljs en kort period i september. Vi besökte en vingård och ett vinkooperativ och fick även beskåda den lokala sporten rulla tunna. (Ja, de rullar vintunnor fort från punkt A till punkt B.) Inte lika lätt som det ser ut.
Jag köpte med mig en flaska rosé.
Ett vin som Marion tog med från sina hemtrakter. Jättegott!

Druvsaft innan jäsning. Det var mest sött.


Vuxna män och små pojkar som rullar tunna. Fort fort gick det.

Här förvaras vin. Det där med tunnor är egentligen ganska förlegat. 

Ett underbart rosevin jag köpte. Trettio kronor kostade det.

Vinrankorna dignade av söta druvor fyllda med saft.

På kvällen efter vinturen bakade jag och Anne-Lise. För att vara första gången var vi ganska nöjda med resultatet (i alla fall tredje plåten). Här har ni en liten bildserie på detta:
Ingredienser till bakverket.(Ja, florsockret har huggtänder.) 

Vad kan det vara vi bakar?

Första lite misslyckade plåten. Nu borde ni fatta vad det ska bli!

Anne-Lise under färdigställandet.

Alla blev inte lika lyckade. Fastnade på plåten.
Vi hade tröttnat vid detta laget.

Voila! Till vänster det sista försöket och till vänster det första. Klar förbättring. Ungstemperaturer är en knepig sak. Men goda blev de, macaronsen. Tyvärr hade vi ingen kakao hemma så vi använde franska versionen av O'boy som innehåller lite vete eller havregrynsmjöl eller liknande, så marängerna smakade inte riktigt choklad, men det gjorde inte så mycket.

Förra veckan hängde jag med tyska utbytesstudenter. Vi hade lunchpicknick en dag och var på tapasresturang en annan. De är jättetrevliga, fast jag har inte så många bra kort från dessa tillfällen. Här är iallafall tre av dem.
Tre blonda tyskor (Fransmännen tror att de är svenskor).
Jag ska läsa en kurs i laserfysik här och den skulle börjat i förra veckan men de har ändrat om datumen 3 gånger nu. Tyvärr krockar kursen med mitt övriga schema och det är jätteirriterande att det fortfarande är så mycket bekymmer med kurser och sånt. Kursen har ingen hemsida och schemat ligger inte på nätet. Jag får reda på ändringarna endast för att jag är ihärdig och mailar min koordinator ofta. Organisationen här är faktiskt helt makalöst virrig.

Jag har tack och lov fått lite mer avslappnad attityd till skolproblemen. Jag ser terminen lite mer som en sabbatstermin fast med massa plugg. Även om kurserna kanske inte är det jag vill så kan jag ju läsa ikapp sen i Lund. Ska fokusera mer på erfarenheten jag får som utbytesstudent, lära mig franska och ha kul med de andra bytisarna. Förhoppningsvis blir jag inte allt för avslappnad, för det börjar bli mycket i skolan nu.

Ha det bra där ni är, få inga höstförkylningar.
Bisous!

4 kommentarer:

  1. Snygga macarons! Själv funderar jag på att baka Luxemburgli, som är typ samma sak, fast mycket mindre. Tyvärr är det receptet hemligt. Hoppas du har det grymt! Kramar

    SvaraRadera
  2. Förresten fick ni några snygga bilder från STMet?

    SvaraRadera
  3. Fina de blev! :)

    Jag tycker att det bör noteras att florsockret inte bara har huggtänder, det heter "daddy" också...

    SvaraRadera
  4. @Mats: Jodå, vi fick några bra bilder, men snygga är väl en definitonsfråga. Läraren var iallafall begeistrad. Det finns ju iallafall gott om efterapningar av Luxemburgli-recept på nätet, kanske man skulle testa. Det är en Schweizisk specialitét inte sant?

    @Anges: Tackar! För övrigt är det underbart att det finns mandelmjöl här. Väldigt smidigt att slippa mala och torka mandlarna själva.

    SvaraRadera